Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotowane i potłuczone ziemniaki przełóż do miski i wystudź.
Posiekaj drobno szczypiorek, a boczek pokrój w kostkę. Ser pokrój w ok 1 cm kostkę.
Do ziemniaków dodaj szczypiorek, boczek, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko oraz dopraw pieprzem, solą, Ziarenkami Smaku WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj.
Z gotowej masy nabieraj ok. łyżkę i formuj w dłoniach małe placuszki. Na środek każdego połóż kostkę sera i zwiń całość w kulkę z serowym środkiem (masa powinna dokładnie zakrywać ser). Powtarzaj ten krok aż zużyjesz całą ziemniaczaną masę.
W 3 głębokich talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą ziemniaczaną kuleczkę obtocz po kolei w mące, jajku, bułce tartej.
Na patelni rozgrzej sporo oleju (powinien sięgać do połowy ziemniaczanej kuleczki). Smaż po kilka kuleczek na raz, aż będą złociste, następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Gotowe kuleczki możesz podgrzać przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C - ser się wtedy idealnie roztopi, a panierka będzie chrupiąca.
Ziemniaczane kuleczki są gotowe - to idealna przekąska na przyjęcie!